Onderhoud maart

Op een zonnige voorjaarsdag buiten bezig zijn, omringd door de frisse lucht en het zachte zonlicht, is een waar genot voor elke tuinliefhebber. Het is het moment waarop de natuur ontwaakt uit haar winterse sluimer en de tuin weer tot leven komt. Een tijd van belofte en vernieuwing, waarin we onze handen uit de mouwen steken en onze groene oase klaarmaken voor het komende seizoen.

 

Schoonmaken van potten en bloembakken: Laten we beginnen met een praktische taak: het schoonmaken van onze potten en bloembakken. Na een lange winter kunnen ze bedekt zijn met aarde, mos en misschien zelfs wat algen. Neem een emmer met warm water en een milde zeepoplossing en schrob de potten grondig schoon. Vergeet niet om ook de binnenkant en de afwateringsgaten aan te pakken. Zo creëer je een frisse start voor je planten.

 

Inventariseer je voorraad tuinaarde en organische mest: Nu de potten schoon zijn, is het tijd om te inventariseren. Loop door je tuin en kijk of je nog voldoende tuinaarde en organische mest hebt. Deze twee elementen zijn essentieel voor een gezonde groei van je planten. Tuinaarde zorgt voor een goede structuur en voedingsstoffen in de bodem, terwijl organische mest de planten voorziet van de benodigde voedingsstoffen. Zorg ervoor dat je voldoende voorraad hebt, zodat je dit tuinseizoen niet misgrijpt.

 

Een beloftevolle tijd: Het voorjaar is een tijd van belofte. De eerste bloesems verschijnen aan de fruitbomen, de narcissen steken hun kopjes boven de grond uit en de vogels fluiten vrolijk. Het is het moment om te zaaien, te planten en te dromen van een weelderige tuin vol kleur en geur. Dus trek je tuinhandschoenen aan, pak je gereedschap en ga aan de slag. Voor je het weet, geniet je van een bloeiende oase waarin je de natuur haar gang laat gaan.

Bekijk eerdere Tuintips

Tuintips juni

Tuintips juni

Bijen verschillen van wespen doordat ze minder fel van kleur zijn, geen taille hebben en behaarder zijn. Paarse bloemen zien ze goed. Je zult ze dan ook aantreffen op lavendel, sieruien, vlinderstruik en kattenkruid. 

Planten mei

Planten mei

De Oleander (Nerium Oleander) is een robuuste plant die temperaturen tot ongeveer -5°C kan weerstaan. Als hij tijdens de wintermaanden binnenshuis is gehouden, kan hij naar buiten worden verplaatst zodra de vorst voorbij is. Deze weelderige struik vertoont zijn pracht van juli tot september met bloemen in diverse kleuren, waaronder rood, roze, geel en wit. De Oleander gedijt het beste in zonnige omstandigheden met voldoende beschutting. Bovendien is deze plant niet alleen mooi, maar ook zeer onderhoudsvriendelijk, wat hem ideaal maakt voor zowel beginnende als ervaren tuiniers.

Onderhoud mei

Onderhoud mei

Een vijver kan een betoverende aanvulling zijn op elke tuin, maar het vraagt wel om consequent onderhoud. Het is cruciaal voor de zuurstofopname dat het oppervlak vrij blijft van vuil. Zorg er dus voor dat je regelmatig oppervlaktevuil verwijdert. Als je overweegt om meer vissen aan je vijver toe te voegen, zorg er dan voor dat ze eerst aan het vijverwater wennen. Dit doe je door ze samen met het water uit hun transportzak ongeveer een half uur in de vijver te laten drijven.