Planten maart

De fluweelhortensia is een opvallende verschijning in de tuin. Hier zijn enkele interessante feiten over deze prachtige plant:

Hoogte en groeiwijze: De fluweelhortensia kan uitgroeien tot een indrukwekkende hoogte van ongeveer 1,5 meter. Zijn groeiwijze is bossig en vol, met grote, donkergroene bladeren die een fluweelachtige textuur hebben. Deze bladeren zijn een lust voor het oog en voegen een vleugje elegantie toe aan elke tuin.

Bloemenpracht: Wat de fluweelhortensia echt bijzonder maakt, zijn de tweekleurige schermbloemen. Deze bloemen hebben een opvallende combinatie van kleuren, variërend van zachtroze tot diepblauw of paars. De fluweelachtige textuur van de bloemen geeft ze een luxueuze uitstraling. Ze verschijnen in de zomer en trekken vlinders en bijen aan.

Verzorging en standplaats: Fluweelhortensia’s gedijen goed in halfschaduw tot schaduwrijke gebieden. Zorg voor een goed doorlatende grond en houd de bodem vochtig. Regelmatig snoeien na de bloei bevordert een gezonde groei en helpt de plant compact te blijven.

Landschapsgebruik: De fluweelhortensia is een uitstekende keuze voor borders, schaduwrijke hoekjes en als achtergrondbeplanting. Hij kan ook in grote potten worden gekweekt. Combineer hem met andere schaduwminnende planten zoals varens, hosta’s en astilbes voor een weelderig effect.

Kortom, de fluweelhortensia is een veelzijdige en prachtige toevoeging aan elke tuin. Of je nu een kleine stadstuin hebt of een uitgestrekte buitenruimte, deze sierlijke struik zal je zeker betoveren met zijn kleurrijke bloemen en fluweelzachte bladeren.

 

 

Magnolia in bloei

Wanneer de Magnolia in volle bloei staat, kondigt het voorjaar zich aan! De eerste aanblik wordt gedomineerd door delicate bloemen in zachte pasteltinten of levendig fuchsiaroze. Deze prachtige bloesems verschijnen voordat het blad zich ontvouwt, waardoor de Magnolia een betoverende schoonheid heeft.

Een paar takken van deze voorjaarsbloeier in een vaas brengen direct sfeer in huis. Stel je voor: een elegante vaas op de eettafel of op de vensterbank, gevuld met de weelderige bloemen van de Magnolia. Het is alsof je een stukje lente naar binnen haalt, compleet met de belofte van warmere dagen en nieuw leven.

Dus, als je de kans hebt om een Magnolia te bewonderen wanneer hij in bloei staat, grijp die dan met beide handen aan. Het is een moment van puur geluk en verwondering, een ode aan de natuur en het seizoen dat alles tot leven brengt.

Bekijk eerdere Tuintips

Tuintips juni

Tuintips juni

Bijen verschillen van wespen doordat ze minder fel van kleur zijn, geen taille hebben en behaarder zijn. Paarse bloemen zien ze goed. Je zult ze dan ook aantreffen op lavendel, sieruien, vlinderstruik en kattenkruid. 

Planten mei

Planten mei

De Oleander (Nerium Oleander) is een robuuste plant die temperaturen tot ongeveer -5°C kan weerstaan. Als hij tijdens de wintermaanden binnenshuis is gehouden, kan hij naar buiten worden verplaatst zodra de vorst voorbij is. Deze weelderige struik vertoont zijn pracht van juli tot september met bloemen in diverse kleuren, waaronder rood, roze, geel en wit. De Oleander gedijt het beste in zonnige omstandigheden met voldoende beschutting. Bovendien is deze plant niet alleen mooi, maar ook zeer onderhoudsvriendelijk, wat hem ideaal maakt voor zowel beginnende als ervaren tuiniers.

Onderhoud mei

Onderhoud mei

Een vijver kan een betoverende aanvulling zijn op elke tuin, maar het vraagt wel om consequent onderhoud. Het is cruciaal voor de zuurstofopname dat het oppervlak vrij blijft van vuil. Zorg er dus voor dat je regelmatig oppervlaktevuil verwijdert. Als je overweegt om meer vissen aan je vijver toe te voegen, zorg er dan voor dat ze eerst aan het vijverwater wennen. Dit doe je door ze samen met het water uit hun transportzak ongeveer een half uur in de vijver te laten drijven.